Swecem finalist till Årets Miljöpris

Genom att erbjuda ett cirkulärt närproducerat bindemedel med låg klimatpåverkan och goda tekniska egenskaper bidrar Swecem till omställningen i svenska bygg- och anläggningsbranschen, lyder delar av motiveringen till nomineringen. Årets Miljöpris tilldelas en person, ett företag eller en institution som under året aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller kunskaper som inspirerar till miljöförbättring där betong varit en viktig del.

- Vi är såklart väldigt stolta över att vi nu kan erbjuda marknaden ett cirkulärt närproducerat bindemedel med låg klimatpåverkan och goda tekniska egenskaper och att det uppskattas. Att få denna nominering ger oss en bekräftelse på att det vi gör är rätt och ger oss energi att fortsätta vårt arbete. Vi är i fint sällskap av Anläggningsprojektet Hamnbanan och Stadsbyggnadsprojektet Varvsstaden. För att vi ska få en lyckosam omställning behöver vi alla hjälpas åt, säger Ludwig Zetterström, VD Swecem.

Juryns motivering:

När Swecem samverkar med stålindustrin blir resultatet ett närproducerat, cirkulärt och klimatsmart bindemedel som bidrar till bygg- och anläggningsbranschens omställning.
Industriell symbios uppstår genom innovativ samverkan mellan två företag, där den ena parten hittar en värdeskapande avsättning för sitt överskott och den andra en cirkulär råvara till sin produkt. När det som ersätts kräver utvinning av naturresurser och orsakar stora klimatutsläpp, blir miljövinsten ännu större. Masugnsslagg är en biprodukt från stålindustrin som kan ersätta cement i betong. Det är en väl beprövad metod internationellt och ingen nyhet i sig. Det är däremot Swecems strategiska satsning på inhemsk produktion av bindemedel av slagg från svensk stålindustri. Tack vare ett långsiktigt avtal med SSAB och stora investeringar i produktionsanläggning och logistiklösningar, kommer Swecem att kunna bidra till omställningen i svenska bygg- och anläggningsbranschen. Det sker genom att erbjuda ett cirkulärt närproducerat bindemedel med låg klimatpåverkan och goda tekniska egenskaper.

Den 16 september bjuds alla finalister in att presentera sig och sitt arbete för juryns representanter. Baserat på presentationerna utser juryn sedan vinnaren som koras på Betonggalan den 18 november. Årets Miljöpris är ett av tio priser som kommer att delas ut på galan.

Bakgrund

Årets Miljöpris
Person, företag eller institution som under året aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller kunskaper som inspirerar till miljöförbättring där betong varit en viktig del.

Jurymedlemmar:
Mattias Goldmann, Sweco (ordf.)
Karin Bergkvist, Peab
Karolina Brick, Riksbyggen
Stefan Uppenberg, WSP
Sofie Abser, Skanska

Sponsor: MBCC

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.