Ny lagringssilo för Merit i Trollhättan

Swecem etablerar lagringssilo för Merit i Trollhättan – underlättar tillverkning av klimatförbättrad betong

Swecem kommer att ha en lagringssilo med kapacitet på cirka 700 ton i Trollhättan. Silon kommer att förse Västra Götaland med Merit, ett bindemedel gjort på slagg från stålproduktion som ersätter cement vid tillverkning av betong.

– Att ersätta cement med Merit är bättre för miljön, men ger också många tekniska fördelar vid betongtillverkning. Genom etableringen av en silo i Trollhättan ökar möjligheten för betongproducenter i Västra Götaland att tillverka betong med lägre klimatpåverkan, säger Ludwig Zetterström, VD på Swecem.

Henrik Palmkvist är logistikchef för Swecem. Han menar att ett lagerställe i Trollhättan även optimerar Swecems transporter med lastbil.


– Transporterna till Trollhättan kommer att ske via så kallad returfrakt från Oxelösund där Merit
tillverkas. Detta innebär en än mer optimerad logistikkedja som även innebär att vi blir heltäckande i Sverige för leverans av Merit till våra kunder, säger han.

Förutom i Trollhättan finns terminaler för Merit i Helsingborg, Oxelösund och från sommaren 2021 även i Skellefteå.

– Vår vision och målsättning är att det om tio år ska finnas helt klimatneutral betong på den svenska marknaden och att all betong i Sverige ska vara klimatneutral år 2045. Genom att använda slagg från stålproduktion i samband med betongtillverkning bidrar vi även till minskat brytande av kalksten vilket har ytterligare en miljöaspekt, säger Ludwig Zetterström.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.