Den 6 maj tog Swecem emot en indisk delegation inom ramen för Leadership Group for Industry Transition (LeadIT), ett svensk-indiskt initiativ för hållbar industriell utveckling. Besöket var en del i ett större internationellt samarbete där Sverige och Indien tillsammans arbetar för att minska koldioxidutsläppen inom byggmaterialsektorn.
– För oss på Swecem var det väldigt givande att få visa vår verksamhet och våra innovationer för internationella kollegor, säger Ludwig Zetterström, vd för Swecem. Vi märkte ett stort intresse från deltagarnas sida och ser fram emot fortsatt dialog.
Delegationen bestod av ledare och representanter från forskningsinstitutioner, företag och myndigheter, bland annat svenska Energimyndigheten. Bland deltagarna fanns experter och beslutsfattare från indiska myndigheter som DPIIT samt företagsledare och tekniska experter från cementbolag som JSW Cement, Heidelberg och JK Cement. Även forskningsinstitutionerna NCCBM och CEEW samt LeadIT deltog med representanter.
Under besöket, som ägde rum vid Swecems anläggning i Oxelösund, presenterade Swecems vd Ludwig Zetterström och avdelningschef Olov Zakrisson företagets historia, det aktuella hållbarhetsarbetet, nuvarande verksamhet och framtida ambitioner. Särskilt fokus lades på arbetet med det alternativa bindemedlet Merit som tillverkas av masugnsslagg och därmed reducerar klimatavtrycket avsevärt jämfört med traditionell cement. Även företagets forskningsinriktning mot framtida bindemedel baserade på andra råvaror uppmärksammades.
Diskussionerna handlade också om globala omvärldsfaktorer såsom klimatomställning och regulatoriska krav som driver industrins förändring.
Besöket är ett tydligt exempel på hur internationellt samarbete kan bidra till att snabba på omställningen mot en mer hållbar industri.
Om Leadership Group for Industry Transition (LeadIT)
Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) är ett initiativ lanserat av Sverige och Indien vid FN:s klimatmöte 2019 med målet att stödja svensk-indiska samarbetsprojekt i övergången till nettonollutsläpp inom stål- och cementsektorerna senast 2050.